Jumaat, Mac 18, 2011

Di Antara Suara Tsunami

Salam sewangi kemboja, secantik sakura (bunga Jepun) sehalus kimono seutuh Fuji. Muqaddimah percutian kali ini dengan runtuhnya tanah Sendai, Jepun tatkala gempa bumi dan tsunami melanda dengan penuh rakus dan lahap. Takziah orang-orang Jepun. Ambil iktibarlah aduhai rakyat dunia yang masih leka dan khayal. Khusus buat warga Malaysia.

Dalam akhbar arus perdana dua tiga hari lepas, saya terbaca rintihan seorang warga emas Jepun yang amat sedih dan berduka nestapa. Bukannya sedih dengan malapetaka tsunami sebab warga emas itu sudah merasai perkara yang lebih dahsyat dari tsunami. Sejarah Hiroshima-Nagasaki masih dan tetap segar dalam ingatan lampaunya. Namun yang mendukacitakan dia ialah sifat pemuda-pemudi Jepun yang tidak sanggup menghadapi cabaran. Semangat kasih sayang yang hilang. Katanya, semasa menerima arahan daripada pihak berkuasa tempatan agar semua penghuni bangunan yang didudukinya naik ke tingkat atas, mereka (warga emas) ini berpisat-pisat naik walaupun tidak mampu memanjat tangga yang tinggi. Tiba-tiba (wah, ada tiba-tiba pula) pemuda pemudi Jepun tadi bukannya hendak membantu warga emas yang rata-ratanya tidak mampu mendaki dengan cepat MALAH ditolak, dipijak, ditepis orang-orang tua bangka itu bagi memudahkan laluan mereka ke atas. Masya Allah.

Warga Emas Jepun

Justeru itulah sejentik rasa ini terasa begitu goyahnya muda mudi ini dalam menghadapi kemelut yang melanda. Ingat, ibu bapa boleh membesarkan anak-anaknya walaupun ramai tapi belum tentu sepuluh anak dapat menjaga ibu bapa dengan baik.
Betullah, didik dan ajarlah anak-anakmu dengan akhlaq Islamiyah yang sejati, yang bukan hanya dapat membentuk harga diri dan dapat menilai akal budi manusia lain. Justeru saya bagai teringat2 kata-kata ini, "ibu bapa menjaga anak-anak mereka agar mereka terus hidup tapi anak-anak menjaga ibu bapa mereka untuk mati". Alahai.....
Jumpa lagi antara Tsunami. Tsunami sekeping hati dan Tsunami realiti. Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mungkin Anda Juga Minat

Related Posts with Thumbnails